perjantai 3. toukokuuta 2013

"Maa-Maljakko" ja sen perustaminen.

Noniin vähän taustaa tälle maljakko-projektille. Jo tämän vuoden tammikuussa haaveilin akvaariokasvimaljasta, yritinkin mutta ei siitä tullut mitään. Minulla on kirjahyllyssä lojunnut vuosia sellainen n. 10 litran pyöreä kultakalankidutusmalja ilman mitään järkevää käyttöä. Tänä vuonna sen sitten keksin että siitä pitää saada kasvimalja! Laitoin siihen helppoja kasveja kuten rasvalehteä, melalehteä, karvalehteä ja leväpalleron mutta pikku hiljaa kaikki kaljuuntuivat paitsi partapallero. Luulin että projekti töksähti siihen että vesi ei liikkunut, koska siinä ei ollut suodatinta. Laitoin ilmastimen tekemään kuplia että vesi liikkui, noh ei vaikuttanut kasvit eivät voineet hyvin vieläkään. Sitten aloin miettimään että vika oli myös valaistuksessa, valona siinä toimi tehokkain LED kirjoituspöytävalo minkä kaupasta löysin. Kyselin facebook ryhmistä valaistuksista ja minun laskujeni mukaan se oli riittävän tehokas. Lopulta projekti tyssäsi siihen, luovutin ja suunnittelin tekeväni pallomaljasta huonekasville kasvualustan. KUNNES löysin juttua maa-akvaarioista ja lamppu syttyi että NYT SE TOIMII.

Alunperin suunnittelin vain 55 litrasen rapulan muuttamista maa-altaaksi, koska ei tämä pallomalja kuitenkaan toimi. Sitten mietin mikä hirvittävä homma on vaihtaa hiekka rapulaan ja rapulakanta tulisi vähenemään rutkasti, koska kaikkia ei vaan saa pelastettua.. Aikani pähkäiltyäni päätin vielä kerran kokeilla unelmaa saada akvaario-kasvi-maljakko ja tästä se lähti:

Ensimmäinen kerros on multaa, n 1cm. Ohjeissa oli kyllä 3-4cm mutta ajattelin sen silleen suhteutettuna altaan kokoon mikä on hurjat 10l niin ei se ihan niin montaa senttiä tarvi. Päälle laitoin keitettyjä kananmunakuoria. Keitin ne ihan vain varalta ettei sieltä tule mitään pöpöjä ja että valkuainen yms irtoaa helposti. En tiedä onko tämä tarpeellinen määrä, missään ei sanottu kuinka paksu kerros tätä pitää olla. Tuossa nyt on kuuden munan kuoret, 55l altaaseen menee varmaan hyvinkin yli tiullinen.

Valitsin maljakon paikaksi ikkunapaikan johon ei paista kokopäivää aurinko, mutta hyvin paistaa kuitenkin koska tähän projektiin ei tule muuta valaistusta. Voi olla että koska vesi vain lilluu tuossa niin levät alkavat rehottamaan noin aurinkoisella paikalla.

Lisäsin vettä pikkuhiljaa kerros kerrokselta. Käytin apuna kastelukannua ja tämmöistä muovistakukkapurkkia missä on reiät pohjassa. Toki voi käyttää lautasta tai jotain muutakin mutta tämä nyt oli tässä käsillä. Aluksi kastelin mullan suodattimen pesuvedellä. En tiedä onko siitä mitään taikaa, mutta ei kait siitä mitään haittakaan ole. Ajattelin sen olevan "bakteeri-rikasta-vettä". Ainakin huonekasvit siitä pitävät nii jotain rikkautta se antaa mullalle..?

Lisäsin vuoron perään vettä ja n. 4-6mm kokoista soraa kunnes soraa oli n. 2cm kerros. Pallon muotoisessa astiassa on muuten hankalaa arvioida kuinka tasaisesti sora on joka puolella. Vettä lisäsin hiljakseen ja apuna käyttäen ruukkua jotta multa ja sora ei sekoittuisi. Veteen laitoin Aquasafe vedenparannusainetta, jos vesijohtovedessä sattuu olemaan kuparia yms niin ne poistuisivat. Ei ole välttämätön toimenpide mutta minulla on tapana laittaa sitä kaikkiin altaisiin.

Kun vettä oli noin puolet lisäsin kasvit. Maljan asukeiksi pääsivät rasvalehti, tähtipatsuli, melalehti ja pinnalle killumaan (loppuvaiheessa) vesisaniainen ja pikkulimaskaa. Valitsin tämmöisiä "äläpä-hättäile" kasveja, joiden ei pitäisi olla ranttuja menestymään heikommissakin olosuhteissa ja lisäksi lisääntyvät muissa altaissa nopeasti niin menetys ei ole suuri vaikka joutuisivatkin roskiin. Upotin kasvit pohjaan saakka, varovasti ettei multa pöllähä.

Tältä se näyttää valmiina. Samennusta on, toivon että se tasottuu. Lisäsin veteen Bactozymin kiihdyttämään kasvien pinnoilla olevien bakteerien kasvua. En tiedä onko siitä taikaa, tuota valmistetta kun on vähän kritisoitu ettei siinä ole bakteereja ja ettei sillä tee mitään. Lisäksi annoin bakteereille ruokaa, pohjatabletin ja hiutaletta. En tiennyt kummat maistuvat bakteereille paremmin nii pistin molempia.

Lopuksi tunti perustamisen jälkeen mittasin vesiarvot. Harmittaa suunnattomasti kun ei ole No3 testiä, ajattelin etten sitä koskaan tarvitse koska sillä on lähinnä merkitystä vain akvaariota perustaessa. Kaikki muut altaani ovat "vanhoja" ja niissä on tasainen bakteerikanta. Noh joka tapauksessa arvot ovat: PH 8-8,5 KH 11dh GH 12dh ja No2 <0.3mg. Hmm kiinnostavaa on että johtuuko korkea ph vesijohtovedestä vai pohjamateriaalista. Sen tiedän että täällä on korkea ph jo vesijohtovedessä ja muissa altaissa kannot laskevat sen 7 tuntumaan. Jää nähtäväksi alkaako se tuosta laskemaan vai pitääkö käyttää tammiuutetta, neutraali ph kun kuitenkin on hyväksi kasveillekin. Tästä tämä lähtee, katsotaan onnistuuko vai luovunko lopullisesti Kasvimalja- unelmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti