Kiinnostukseni maa-akvaariota (tunnetaan ehkä paremmin nimillä low tech aquarium, jordakvarium) kohtaan heräsi jokunen kuukausi sitten. Törmäsin kyseiseen termiin yhdellä facebook akvaarioryhmän sivulla ja löysin aqua-webin foorumilta hyvän keskustelun miten sellainen perustetaan. En edelleenkään usko silmiäni kun luen sitä, että miten sellaisessa akvaariossa voi olla elämää missä ei suodatin ole keräämässä sontaa ja kierrättämässä vettä?! Senpä takia tätä on pakko kokeilla. Perustin tämän blogin sitä varten, jotta asiasta kiinnostuneet voivat seurata miten oma maa-akvaprojektini edistyy.
Maa-akvaarioiden guru on Diana Walstad, valitettavasti juuri tähän hätään en hänen kirjaansa saanut ja se kuulemma on hyvin tieteellinen. Kiitos aquawebin ja Aquatiq Plan Central- foorumin tiedän suunnilleen mitä Walstad on kirjassaan kirjoittanut. En niin niistä "hifistely" jutuista välitä, tarkoista valonmääristä yms. vaan keskityn perusasioihin miten maa-altaan saa toimimaan. Perusaskeleet jotka keräsin eri keskustelupalstoilta (suurin osa oli tutustunut Walstadin menetelmiin) menevät näin:
1. Ensiksi laitetaan pohjalle 1-1,5 tuumaa (eli noin 3-4cm) mahdollisimman ravinteetonta multaa. Vanhat kukkamullat ajavat asian hyvin. Sitten siihen väliin korallimurskaa tai kananmunankuoria puskuroimaan phta vastaan ettei se heittele. Päälle taas 1-1,5 tuumaa soraa. Ja tässä huom, se ei saa olla liian hienoa hiekkaa tai "maa" ei pääse hengittämään ja allas ei toimi. Joillakin oli sillä lailla että ensin multaa, sitten hiekkaa ja päälle soraa. En tiedä miksi, walstad kun näin ei tehny. Ehkä kokeilen itsekin että multaa, sitten hienompaa soraa ja sitten päälle karkeinta.
2. Käytä vähintään 1,5w valaistusta per 1 gallon (eli n. 3,8l). Lisäksi vielä luonnonvaloa. Valoa tulisi pitää 14h, ellei enemmänkin, levien lisääntymistä kannattaa seurata ja jos niistä haluaa päästä eroon niin laittaa päivällä valot muutamaksi tunniksi pois päältä. Jos on mahdollisuus laittaa allas ikkunan viereen niin voi tehdä altaan TÄYSIN ilman tekniikkaa. Minulla siihen ei ole mahdollisuutta joten åidän valokannen päällä. Itse en henk koht ymmärrä valaistuksistani yhtään mitään mutta toivottavasti riittävät..
3. Runsaasti kasveja niin ei pääse levät rehottaan eikä mitkään myrkyt mitä mahdollisesti voisi "maasta" aiheutua. Yliruokitse, vaikka siellä ei mitään asuisikaan muuta kuin kasvit ja bakteerit. Bakteerit tarvitsevat myös ruokaa, jotta allas kuhisee bakteereja niiden tulee saada paljon ruokaa. Vaikka altaassa on paljon kasveja, et tarvitse mitään lannoitteita koska bakteerit ja maa-aines hoitavat allasta.Yksi vinkki oli laittaa pinnalle jotain pintakasveja tai muita vapaasti kasvavia (tai nopeasti uusiutuvia anteeksi huono suomennos) jotka auttavat pitämään levät kurissa. En oikein ymmärtänyt miten ne toimivat, jotain tekemistä ilman ja hiilen kanssa...
4. ÄLÄ VAIHDA VETTÄ, vaikka kuin olisi paskasen näköistä vettä ja paskaa pohjan päällä niin älä vaihda vettä äläkä lappoa. Tämä on varmasti maa-altaan hienoin asia ja se tekee siitä helppo hoitoisen. Siitä ei tarvitse vaihtaa vettä, lisäät vain uutta haihtuneen tilalle. Pohjamateriaalilla on pohjan päälle jäävän sonnan kannalta merkitystä, jos on kauhean isoa soraa niin se menee sinne väleihin ja jos on liian hienoa niin se ei mene siitä mihinkään. Soran koko on kuitenkin jokaisen omassa harkinnassa, itse aion kokeilla 2-6mm vahvuista soraa, katsotaan toimiiko.
5. Jos on jo käynnissä oleva akvaario, kannnattaa pitää suodatin n. kuukauden pohjan vaihdon jälkeen jotta bakut lisääntyy ja vesiarvot eivät heittele. Multa kun saattaa heilauttaa pht ja kht ja vissiin ghtkin minne sattuu. (sitä varten se puskuri sen päällä). Ei muuta kuin kokeilemaan, sillähän se selviää! :) Tässä vielä linkit joista voitte lukea lisää:
Aqua-web foorumi "Maa-akvaario vai mikä se on?"
APC- foorumi "what is el-natural step by step?"
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti