maanantai 3. kesäkuuta 2013

Rapula Rojekti - Low tech rapulan perustaminen

Maa-akvaariomenetelmä on nyt todettu toimivaksi ja on aika muuntaa olemassa olevasta rapula/kotilolasta low tech maa-akvaario. 55l rapulassa tällä hetkellä hiekkapohja täynnä kierteisiä, runsaasti kasveja, valokansi ja vanha fluval2 suodatin. Projektia varten olen kerännyt jonkun tovin kananmunankuoria, niitä kertyi n. 50 munan kuoret. En tarkkaan laskenut mutta toivoin sen riittävän tuolle pohjalle. Lisäksi haalin vanhaa kukkamultaa ja akvaariokaupasta ostin poistosoraa. Määrät tempasin hatusta, niukin naukin riitti sora ja multa. Taisi olla n. 3-4 ruukullista huonekasvien multaa ja n. 5-6kg soraa.Suurin työ projektissa oli saada kaikki ripurapuset talteen, läheskään kaikkia en saanut haaviin mutta parin tunnin työn jälkeen oli niitä ainakin 50kpl tallessa. Lisäksi sain kaverilta lahjoituksena lisää omppuja (omilleni kävi hassusti eikä kaikki selvinnyt vauvaiästä, loput myin maailmalle), kierteisiä säästin myös muutama. Aikaa perustamiseen meni n. 3h, sisustus on vieläkin kesken, jatkan sitä tomun hälvettyä. Alla kuvia perustamisen etenemisestä, samalla kaavalla tein kuin Maa-maljankin.

Tästä se lähti. Käynnissä oleva 55l kokolasirapula valokannella. Pussillinen keitettyjä kananmunankuoia, pari pussia soraa, vajaa pussi kukkamultaa, tyhjiä ämpäreitä, lappo ja haaveja sekä ämpärillinen kotiloita. Unohtamatta kauhaa ja pyyhkeitä.

Allas tyhjentämisen jälkeen (ja sotkujen siivoamisen, aina roiskuu kun lutrataan).  N. 3 ämpärillistä vanhaa vettä oli pakko jättää, kahdessa ämpärissä eliöt ja kasvit sekä yhdessä ämpärissä suodatin ja somisteet. Altaan käytin pois paikoiltaan että sain kaadettua kaiken hiekan ja samalla vaihdettua uuden isomman muovisen alustan altaan alle (ei haluta roiskia puista lipastoa pilalle).

Kukkamullan lisäys. kannattaa ihan reilusti varata sitä multaa, minulta nippa nappa riitti 3cm multaa. Vähän piti lainata uusista istutuksista että sain tasaisesti jokapuolelle. Viivoittimella katsoin sivuilta ja edestä että on suunnilleen 3cm multaa joka puolella.

Veden lisäys niin että multa on märkää. Käytin apuna eka pienempää ruukkua joka oli altaassa somisteena, se oli nii hidasta että vaihdoin isompaan kukkaruukkuun.

Kun multa oli kasteltu, oli aika lisätä munankuoret. Munankuoret oli puolikkaita, kunnes murskasin ne suoraan tuonne altaaseen.

En löytänyt mistään ohjeistä kuin paljon munankuoria tulisi olla, tein päätelmän että kun puhuttiin kerroksesta niin se ainakin peittäisi mullan kokonaan. Seuraavaksi lisäsin soran. Valitettavasti kuva unohtui, mutta samanlai laitoin sen aste asteelta kuin maljakkoonkin.

Kun vettä oli n. 5cm lisäsin osan kasveista. uutta vettä tähän mennessä oli mennyt 20l niin oli pakko lisätä kasveja ja laittaa vanhaa vettä. Rapulan kasveina on melalehtejä, anubiasta, jaavansaniaista, susserwasseria, leväpallo, intianvesitähdikkia, tähtipatsulia, kääpiöruohoa ja pinnalla saniaista sekä pikkulimaskaa.

Uudisettu rapula. Vesi on vielä sameea ja suodatin pörheltää jonkun aikaa jotta bakteerit levittyvät myös pohjaan. Sisustus jäi pahasti kesken, mutta sen kerkeää myöhemminkin. Vesiarvot mittaan jonkusen tunnin päästä, saa nähä kuin paljon munankuoret kovettavat että tarviiko edes lisätä enää luonnon kiviä ja simpukan kuoria niinkuin aiemmin. Eniten pelottaa ph, jos se on liian korkea niin tulee äkkiä rapusoppaa.1 kommentti:

  1. Mä oon miettiny tota kans, nyt vaan häiritsee se käynnistys. Kuuluuko tähän saada myös nitriittipiikki ja käynnistää tää homma ammoniuimilla?

    VastaaPoista